A lélek orvossága

A mesék gyógyító erejét, és pozitív hatásait egyre többen kezdik felismerni, elismerni, és alkalmazni a lélek gyógyítására kortól, nemtől függetlenül, egyéni vagy csoportos formában. Minden mesében lehet találni rítusokat, hagyományokat, szimbólumokat, amik segítik az elmélyülést, elcsendesedést, a tudatalatti megnyílását. A mese elringat, lenyugtat, megtanít magunkra figyelni és az érzéseinkre. Az ösztönös, a lélek mélyéről jövő cselekvésé a főszerep és a mesebeli képekkel való kapcsolódás elengedhetetlen a gyógyulási folyamat elindításához.


Minden élethelyzetnek megvan a maga meséje, ezáltal sosem ugyanazt látjuk meg bennük, hanem mindenki a saját lelki szükségleteihez mérten tudja értelmezni a hallott mesét illetve az élethelyzetében előforduló krízis megoldásához szükséges utat ismeri fel és járja végig.

A legtöbb mesének a felépítése hasonló; próbatételek szerepelnek bennük, amelyek a való életben is előfordulnak (szülőkről való leválás, párválasztás, ki vagyok én, stb.) így a személyiség fejlődését is mutatják. Könnyebben tudunk egy mesével azonosulni, mivel nagyon sok szimbolikus formát tartalmaz, amelyek segíthetnek előhívni a tudatalattinkba elzárt és feloldatlan konfliktusokat, kríziseket. A mesékben a jó győz, a rossz elnyeri büntetését, ezáltal jelzik, hogy minden megpróbáltatás, mélypont csak átmeneti, így érdemes küzdeni, kitartani.


Prevencióként is alkalmazhatjuk a meséket, vagy egy probléma megoldásához útmutatóként. Nagyban segíthetjük az önismereti folyamatokat, a stresszkezelést, a szorongást.

Füle Fruzsina pszichológus