Meseállítás

A Hellinger-féle családfelállítás módszerével megérthetünk olyan családi történéseket, sorsokat, amik hatással lehettek/vannak az életünkre, döntéseinkre, megszakíthatunk olyan negatív mintázatokat, amelyek generációk sorsát határozták meg, és a módszer segítségével tudatosabban tudjuk élni az életünket, mégpedig szívünk által vezetve.


A mesék a saját történetei, szereplői és szimbólumai által, valamint a Hellinger-féle családállítás módszerével együtt segítenek az önismeretben, egy adott probléma részletesebb feltárásában, megoldásában. Szinte észrevétlen vonja be a belső gyermeki részünket, ami által oldódnak a blokkok, gyógyulnak a sebek. Sokak számára a mesékkel történő felállítás emlékezetesebb, különlegesebb és mélyebb megértést ad, mint a klasszikus módon történő család,- és rendszerállítások.

A mesék olyan történetek, amik az életről szólnak, kollektív erejüknél fogva és a felállítás módszerével nagy segítséget nyújthatnak a bennünk lévő gyermeknek és annak a felnőttnek, aki önmagát szeretné megtalálni az életben. Egy fejlődési utat láthatunk a mesékben, amiben a HŐS próbatételeken keresztül más lesz a végére, és a mesék vége mindig jó.

Sok meseállítás szól a bátorságról. Élhetünk úgy, hogy a biztonsági zónánkból nem lépünk ki, vagy élhetünk teljes életet, ahol ott a veszély. Vannak veszélyes erők, amik nem a halálhoz vezetnek, hanem a HŐS éréséhez. Fontos, hogy legyen bátorságunk megtörni a tabukat, szabályokat, tilalmakat, és saját tapasztalatokat gyűjtve szívünk vágyát követve a következményei által fejlődni. Egy állítás során bizonyos mesebeli mondatok felszabadítóak lehetnek, miközben megtalálja a kliens benne önmagát.

Füle Fruzsina pszichológus