Kineziológia

Pszichológusként számomra a Kineziológia módszere, eszköztára nagy segítséget jelent. Lehetővé teszi, hogy a problémák széles körével dolgozhassak.
Füle Fruzsina pszichológus, Rendszer,-és családállítóA kineziológia filozófiai alapja a hippokratészi elvet támogatja, miszerint nem szabad kárt okoznunk, ezért csak olyan technikákat alkalmaz, amik nem ártalmasak, ahogy azt a kliens saját biofeedbackje közvetíti. Minden ember egyedi, és így minden kezelésnek teljesen egyénre szabottnak kell lennie. Mintha egy felfedezőúton vennénk részt a klienssel, ahol feltárjuk azokat a tényezőket, amik a fennálló tüneteket előidézik. Egyfajta nyomozó munka, ahol nem diagnosztizálunk, hanem egyszerűen csak követjük a nyomokat, amiket a test az izomreakcióján keresztül jelez nekünk, és segítjük értelmezni a megfelelő szakértelemmel.

A Kineziológia egy olyan biofeedback rendszer, ami az izmokon keresztül a tudatalatti szintjéről érkező ingereket használja a visszajelzés eszközeként. Fizikai, érzelmi és mentális folyamataink nagy része valóban tudatunkon kívül történik, és így az ezekben a rendszerekben található problémáink nagyrészt ismeretlenek maradnak tudatos elménk előtt. A kineziológia egy olyan eszközt ad a kezünkbe, amellyel áthidalhatjuk ezt a szakadékot a tudatos és a tudatalatti között, és nyíltan megfigyelhetővé tesszük a tudatalatti stresszt.

Az izom reakciójánál nincs direktebb visszajelzés, mivel az izmokat mindenekelőtt egy sor olyan tudatalatti rendszer irányítja, amelyek lényünk minden szintjével érintkeznek. A test energetikai rendszerei is közvetlen kapcsolatban állnak az izmok működésével, és az energetikai rendszerekben keletkező problémák az izomműködést is közvetlenül befolyásolják. Ehhez hasonlóan érzelmi állapotunk is közvetlenül hat az izomműködésünkre, így az érzelmi állapot változásai az izomfeszültség és az izomtónus változását eredményezik, amit a tesztelő képes érzékelni.

A Kineziológia természetéből fakadóan a kliensen alapul, mivel teljes mértékben a klienstől származó biofeedbacktől függ, hogyan alakul egy-egy kezelés. Az izomtesztelésnek köszönhetően elég gyorsan be lehet azonosítani a stresszor típusát, és a korrekciókat is az adott Kineziológiai ág eszköztárából, amelyek ahhoz szükségesek, hogy eredményesen kezelhesse a kliens a stresszt. A test tudja, hogyan gyógyítsa meg magát, de néha szüksége van egy kis kívülről jövő segítségre.

(Charles T Krebs PhD 2016. Energetikai Kineziológia)