A lélek orvossága

A mesék gyógyító erejét, és pozitív hatásait egyre többen kezdik felismerni, elismerni, és alkalmazni a lélek gyógyítására kortól, nemtől függetlenül, egyéni vagy csoportos formában. Minden mesében lehet találni rítusokat, hagyományokat, szimbólumokat, amik segítik az elmélyülést, elcsendesedést, a tudatalatti megnyílását. A mese elringat, lenyugtat, megtanít magunkra figyelni és az érzéseinkre. Az ösztönös, a lélek mélyéről jövő cselekvésé a főszerep és a mesebeli képekkel való kapcsolódás elengedhetetlen a gyógyulási folyamat elindításához.


Minden élethelyzetnek megvan a maga meséje, ezáltal sosem ugyanazt látjuk meg bennük, hanem mindenki a saját lelki szükségleteihez mérten tudja értelmezni a hallott mesét illetve az élethelyzetében előforduló krízis megoldásához szükséges utat ismeri fel és járja végig.

A legtöbb mesének a felépítése hasonló; próbatételek szerepelnek bennük, amelyek a való életben is előfordulnak (szülőkről való leválás, párválasztás, ki vagyok én, stb.) így a személyiség fejlődését is mutatják. Könnyebben tudunk egy mesével azonosulni, mivel nagyon sok szimbolikus formát tartalmaz, amelyek segíthetnek előhívni a tudatalattinkba elzárt és feloldatlan konfliktusokat, kríziseket. A mesékben a jó győz, a rossz elnyeri büntetését, ezáltal jelzik, hogy minden megpróbáltatás, mélypont csak átmeneti, így érdemes küzdeni, kitartani.


Prevencióként is alkalmazhatjuk a meséket, vagy egy probléma megoldásához útmutatóként. Nagyban segíthetjük az önismereti folyamatokat, a stresszkezelést, a szorongást.

Füle Fruzsina pszichológus

Meseállítás

A Hellinger-féle családfelállítás módszerével megérthetünk olyan családi történéseket, sorsokat, amik hatással lehettek/vannak az életünkre, döntéseinkre, megszakíthatunk olyan negatív mintázatokat, amelyek generációk sorsát határozták meg, és a módszer segítségével tudatosabban tudjuk élni az életünket, mégpedig szívünk által vezetve.


A mesék a saját történetei, szereplői és szimbólumai által, valamint a Hellinger-féle családállítás módszerével együtt segítenek az önismeretben, egy adott probléma részletesebb feltárásában, megoldásában. Szinte észrevétlen vonja be a belső gyermeki részünket, ami által oldódnak a blokkok, gyógyulnak a sebek. Sokak számára a mesékkel történő felállítás emlékezetesebb, különlegesebb és mélyebb megértést ad, mint a klasszikus módon történő család,- és rendszerállítások.

A mesék olyan történetek, amik az életről szólnak, kollektív erejüknél fogva és a felállítás módszerével nagy segítséget nyújthatnak a bennünk lévő gyermeknek és annak a felnőttnek, aki önmagát szeretné megtalálni az életben. Egy fejlődési utat láthatunk a mesékben, amiben a HŐS próbatételeken keresztül más lesz a végére, és a mesék vége mindig jó.

Sok meseállítás szól a bátorságról. Élhetünk úgy, hogy a biztonsági zónánkból nem lépünk ki, vagy élhetünk teljes életet, ahol ott a veszély. Vannak veszélyes erők, amik nem a halálhoz vezetnek, hanem a HŐS éréséhez. Fontos, hogy legyen bátorságunk megtörni a tabukat, szabályokat, tilalmakat, és saját tapasztalatokat gyűjtve szívünk vágyát követve a következményei által fejlődni. Egy állítás során bizonyos mesebeli mondatok felszabadítóak lehetnek, miközben megtalálja a kliens benne önmagát.

Füle Fruzsina pszichológus